Blog Listing

Încă un an Zero Waste la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova

Încă un an Zero Waste la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova

Clienți cu state vechi în proiectele pe teme de ecologie și de dezvoltare durabilă, în perioada 5 martie-11 mai 2018 elevii Școlii Gimnaziale“Mihai Viteazul” din Craiova au participat la Concursul Național de Educație Ecologică și Colectare Selectivă Școala Zero Waste, initiat și organizat de către Asociația EcoStuff România. Concursul este destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din România, iar unitatea școlară reprezintă Doljul pentru al doilea an consecutiv.

Noutatea acestei ediții o reprezintă împărțirea competiției în 2 secțiuni, clasele I-IV și clasele V-VIII. Astfel, fiecare elev beneficiază de activități potrivite vârstei și nivelului de cunoștințe.

La nivelul claselor primare elevii au inițiat și desfășurat diverse activități de protejare a naturii, de colectare selectivă, au creat obiecte de artizanat din materiale găsite în natură, au vizionat filme educative privind reciclarea, au realizat puncte informative privind colectarea selectivă, atât în școală cât și în comunitate prin organizarea unei campanii de informare.

Clasele de gimnaziu s-au implicat în găsirea/aplicarea unor soluții pentru a limita cantitatea de deșeuri pe care o generează și au realizat proiecte și acțiuni benefice mediului înconjurător și comunității.


Elevii au participat cu mare entuziasm și, totodată, cu responsabilitate, fiind  încurajați  să regândească ciclul de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele. În acest fel,volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor dispare.

“Cu fiecare activitate desfășurată elevii și-au dezvoltat obiceiuri sănătoase privind reciclarea corectă a deșeurilor, alături fiindu-le și părinții în acest demers. Surprizele plăcute au continuat să apară, când într-o dimineață obișnuită de școală se întâlnesc pe aleile școlii elevi, părinți, bunici și cadre didactice cu sacoșe cu plastic, hârtie, sticlă îndreptându-se către “zona de reciclare”. Doar așa poate fi formată o generație de tineri responsabili față de mediul înconjurător, în conceptul căreia nimic nu se risipește, iar deșeurile sunt privite ca resurse.”, a declarat Alexandrina Năstase, director Şcoala “Mihai Viteazu”.