Istoria Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” începe în anul 1971. Şcoala Generală nr. 30 era prima şcoală din cartierul “Craioviţa Nouă”, cartier situat pe platforma de vest a oraşului Craiova.

În timp, denumirea şcolii a suferit modificări:
– Şcoala Generală nr. 30 (cu clasele I-VIII) – perioada 1971-1976;
– Şcoala Generală nr. 30 cu filială de liceu(cu clasele I-X) – perioada 1976-1981;
– Şcoala Generală nr. 30 (cu clasele I-VIII) – perioada 1981-1996;
– Şcoala Generală nr. 30 „MIHAI VITEAZUL” – perioada 1996 – 2012;
– Şcoala Gimnazială „ Mihai Viteazul” – perioada 2012 – prezent.

Niveluri de pregătire: învăţământ primar şi gimnazial şi, pentru o perioadă de 5 ani,( între anii 1976-1981) şi clasele a IX-a şi a X-a.

În anul 1996, şcoala a primit numele Mihai Viteazul. De ce a fost aleasă această personalitate a istoriei românilor drept emblemă a instituţiei? S-au avut în vedere apartenenţa sa la arealul oltenesc, măreţia şi importanţa faptelor sale pentru istoria poporului nostru. S-a considerat, apoi, că patriotismul şi curajul său vor constitui factori moralizatori pentru toţi elevii ce-şi vor desăvârşi educaţia în unitatea noastră.Şi aşa a fost. Şcoala se mândreşte cu realizările foştilor elevi şi cu cele ale elevilor de azi care ne reprezintă în număr remarcabil la concursurile şcolare.

Anul şcolar 1984-1985 a marcat apogeul instituţiei din punctul de vedere al populaţiei şcolare: 3200 de elevi, repartizaţi în 85 de clase şi organizaţi în trei schimburi.
De atunci, în cartea de istorie a şcolii noastre s-au aşternut cuvinte care vorbesc despre toţi şi toate: elevi, profesori, părinţi, dăruire, exemplu, perseverenţă, împliniri… Şi printre rânduri rămân înscrise numele acelora care, alături de colegii lor, au condus cu dăruire destinele şcolii spre folosul copiilor. Sunt numele directorilor: Lupu Ion, Popescu Angela, Marcu Constantin, Popescu Marin, Dabu Angela, Zorilă Ioana, Nigrini Ana Rodica, Năstase Alexandrina Maria și Cotfasă Dana Maria .

În Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” trecutul şi prezentul convieţuiesc într-o formulă perfectă, iar cei ce vor urma au datoria de a prelua această formulă şi de a adăuga ceea ce este necesar pentru continua perfecţiune.