“Şcoala încrederii”, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova
“Şcoala încrederii”, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova
Ieri, 54 de școli și grădinițe de stat din România au sărbătorit , în premieră națională, „Ziua Încrederii”, în cadrul unui proces de transformare a experiențelor de învățare ale copiilor. Procesul numit „Școala Încrederii” vizează schimbarea relaţiilor dintre elevi, profesori şi părinţi din neîncredere în încredere, din critică în acceptare constructivă, din dependenţă în autonomie. „Școala Încrederii” are la bază rezultatele studiului „Cercetarea şi cultivarea încrederii în şcolile din România”, care au relevat că lipsa încrederii între directori, profesori, părinţi şi elevi este una dintre principalele probleme cu care se confruntă învățământul de stat și se regăseşte, în egală măsură, în școlile din mediul urban și rural. Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova se numără printre cele 54 din România care au devenit parte din procesul „Școala Încrederii”.
Tatiana Băloi, profesor limba engleză, este coordonatoarea proiectului la nivelul școlii. „Sunt fericita coordonatoare a acestui proiect minunat și alături de colegii mei super entuziasmați ne-am propus să facem o schimbare radicală în felul în care gândim și în care relaționăm cu elevii si familiile lor. Ne-am implicat cu inima deschisă în acest proiect pe o durată de 5 ani fiindcă suntem convinși că lucrurile importante și de impact nu pot avea loc peste noapte, ci este nevoie de efort susținut, dăruire și încredere. Suntem în primul an din cei cinci ai certificării, dar schimbările în bine au început să se simtă și suntem foarte încrezători că vom fi și mai bine, și mai zâmbitori și bucuroși să venim la școală, în fiecare zi. Este un proiect despre emoții, relații, încredere, dragoste și empatie. Ne vom descoperi pe noi înșine și vom vedea actul de predare cu alți ochi, mai atenți la nevoile elevilor și la elementul de geniu din fiecare dintre ei” a declarat aceasta.
Prof. Alexandrina Năstase, director al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”: “Vă promitem că vom fi la înălţime!”
„Școala Încrederii” este un proces, primul de acest gen în România, care transformă experiențele de învățare ale copiilor, prin schimbarea relațiilor dintre elevi, profesori și părinți. Școala devine o comunitate a încrederii, contribuției și vitalității. „Școala Încrederii” este un program unic, ce și-a propus să transforme școlile din România în comunități ale încrederii, bunătății și bucuriei, în care relațiile sănătoase construite între elevi, profesori și părinți contribuie la dezvoltarea și pregătirea elevilor cu abilitățile necesare secolului 21. „Ieri, 13 mai, am sărbătorit pentru prima data în școala noastră „Ziua Încrederii”. Ne-am propus să fie un eveniment de informare și de consolidare a încrederii în colegi si profesori. Elevii au purtat discuții cu profesorii despre „Școala Încrederii” și așteptările pe care le avem de la acest proiect, au rezolvat un quiz distractiv cu diverse situații ipotetice menite să evidențieze nivelul de încredere actual al elevilor, au participat la jocuri terapeutice cu scopul de a consolida încrederea la nivelul colectivului și au încărcat cu mesaje pozitive „Copacul Încrederii” situat pe unul din holurile școlii. Copiii au participat la orele obișnuite, însă acestea s-au desfășurat în jurul ideii de încredere. Ei au avut ocazia să-și descopere vocea, să împărtășească ceea ce simt și să se implice în diferite discuții. Doar împreună putem face o schimbare sustenabilă în viața întregii comunități (profesori, elevi, părinți, bunici, vecini, prieteni). Stați aproape de noi și urmăriți-ne activitățile, vă promitem că vom fi la înălțime!” a precizat prof. Alexandrina Maria Năstase, director al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”.
“Şcoala încrederii”, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova